7 Şubat 2014 Cuma

Fotoğraflarla Greek Caciki

Yunanistan ile kulağa en hoş gelen kelime benzerliklerinden biri, caciki. Yalnız, her ne kadar ses olarak benzese de, hazırlanışında önemli farklar var.

Yunanistan'da hem ev usulü caciki yedim, hem de püf noktalarını dinledim. Buna ek olarak, tarifi bir Yunanca siteden çevirdim ki her şeyiyle "gerçek bir caciki" yapabilelim. En alta eklediğim gif ile de kıvamı görmeniz mümkün. 

Önce cacikinin "felsefik kısmından" bahsedelim. :)


Cacık ve Caciki Arasındaki Önemli Farklar 

1. Yunan cacikisine su konulmaz.

2. Salatalık küçük küçük kesilmez; mutlaka rendelenir.

3. Rendelenmiş salatalığın suyu iyice sıkılmalıdır.

4. Süzme yoğurt kullanmak şart.


Püf Noktalar

- Dereotu konmayan caciki görmek de çok mümkün, tamamen opsiyonel.

- Salatalığın suyunu sıkma konusu mühim.

- Hazırladıktan sonra bir süre buzdolabında bekletirseniz daha da güzel olacaktır.

- Caciki, özellikle etin yanına çok yakışıyor ve tadını hafifletiyor.

- Kimileri limon veya sirke ile nane de ekliyor tarife, ağız tadınıza göre küçük oynamalar yapabilirsiniz.

- Liana Türkiye'deki cacığın su ile yapıldığını ilk kez benden duymuştu, ben de oradakinin susuz yapıldığını ondan. Yani, Yunanistan'da büyük çoğunluk "kaşıkla yenen cacık" fikrine garip bakacaktır.

Greek Kalamata zeytini bulacak kadar şanslıysanız, mutlaka üzerine birkaç zeytin koyarak servis etmenizi tavsiye ederim. Yunanistan'da neredeyse tüm cacikler böyle sunulur.

- Τζατζίκı, yani "tzatziki" olarak yazılır. Yunanca'da tz sesi, peltek bir "c" sesi verir;"caciki" olarak okunur. 


Tarif

Yoğurtta olduğu gibi malzemelerin miktarı zevkinize kalmış. 

Süzme yoğurdu iyice karıştırıp, rendeleyip suyunu sıktığınız salatalıkları, rendelenmiş sarımsağı, ince kesilmiş dereotunu ekleyip çok şahane karıştırıyoruz. 

Ardından eğer ekleyecekseniz limon suyu veya sirke, mutlaka zeytinyağı ve tuzu ekleyip, biraz buzdolabında da bekletirseniz, bu iş tamamdır. :)



*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder